Welkom

Botany Bay

Er waren aan boord ongeveer 730 gevangenen en 250 emigranten.

De Portugezen hadden het Australische continent  al in de 16 e eeuw bezocht en ook de Hollanders  hadden  Australië vanaf 1606 meerdere malen bezocht. Maar op 29 april 1770 was Botany Bay de plaats waar de Engelsen voor het eerst voet aan land zetten tijdens een expeditie van James Cook.

James Cook was met zijn schip, de HMS “Endeavour”,  bezig met een tocht rond de wereld. Hij bracht Botany Bay en de Australische oostkust accuraat in kaart. Zijn kaarten werden nog tot in de 20 e eeuw gebruikt. De naam “Botany Bay” kreeg de baai van de geldschieter van de expeditie, de botanicus Sir Joseph Banks.

In mei 1787 vertrok de eerste vloot uit Engeland, bestaande uit 11 (zeil-) schepen met bestemming Botany Bay.  Er waren aan boord ongeveer 730 gevangenen en 250 emigranten. Ze bereikten Botany Bay op 19 en 20 januari 1788. Op 26 januari 1788 stichtte kapitein Arthur Philip, nabij  de eerste landingsplaats in Botany Bay, de plaats die nu Sydney heet. De landingsplaats van Captain Cook was als vestigingsplaats afgevallen wegens het ontbreken van een goede ankerplaats en een drinkwaterbron.

Als je het lied leest zal je je realiseren dat de eerste ingezetenen gevangenen waren en veroordeeld tot een gruwelijk, verlaten en hard bestaan. In een vreemd, onherbergzaam en ongastvrij land. Toch blijkt uit het lied een groot optimisme, dat zelfs nu nog het Australische karakter typeert.

Tegenwoordig maakt B.B. deel uit van het Nationaal Park Botany Bay en bevindt zich ion de baai de containerterminal Port Botany, een aardolieraffinaderij en de grootste luchthaven van Australië, Kingsford National Airport. Ook de beroemde operagebouw staat aan B.B.

 

Chris-Jan Almekinders